1% z podatku za 2016 rok rozliczony

Rozliczyliśmy wpływy z 1%

Rok temu akcja przekazywania 1% z podatku za 2016 naszej Fundacji poprzez Zjednoczenie Pozytywni w Tęczy zakończyła się ogromnym sukcesem. Zebraliśmy wówczas 1662,20 zł (link do źródła). Serdecznie za to dziękowaliśmy wszystkim Darczyńcom.

W tym roku otrzymaliśmy od Zjednoczenia Pozytywni w Tęczy rozliczenie 1% z podatku za 2016 rok i jest mi niezmiernie miło poinformować, że liczba darczyńców wzrosła ponad dwukrotnie a łączna kwota wpływów wyniosła:

3938 zł

To jest kwota ponad dwukrotnie wyższa niż rok temu.

Podziękowanie

Zarząd i Kapituła Fundacji REFFORM serdecznie dziękuje wszystkim. P.T. Darczyńcom za podjecie decyzji i przekazanie 1% ze swojego podatku z 2016 roku naszej Fundacji. Wasze wsparcie jest bezcenne, gdyż pozwala na organizowanie lub współorganizowanie wielu przedsięwzięć, prowadzenie programów pomocowych, działanie na polu antydyskryminacyjnym i przeciewwykluczeniowym.

Wasze wsparcie jest także nieodzowne, by Fundacja w ogóle mogła działać, gdyż Fundacja nie ma sponsorów instytucjonalnych. Niezmiernie Wam dziękujemy i prosimy bądźcie z nami także rozliczając podatek za 2017 roku.

Prośba o dalsze wsparcie

Za chwilę koniec roku i ponownie staniemy wszyscy przed możliwością przekazania 1% swojego podatku na organizację pożytku publicznego (OPP). Nasza Fundacja status OPP otrzyma za ok. 2 lata zatem, by zbierać 1% z podatku korzystamy ze współpracy ze Zjednoczenia Pozytywni w Tęczy. Zgodnie z umową wpływy na konto Zjednoczenia z podaniem ich numeru KRS (Krajowy Rejestr Sądowy) oraz z określeniem celu szczegółowego: REFFORM trafią do nas.

Uwaga: wpisanie KRS Fundacji REFFORM dyskwalifikuje przelew a rozliczenie zostaje zwrócone do podatnika w celu dokonania korekty (był taki przypadek ale na szczęście można zeznanie podatkowe skorygować).

Proszę, pamiętajcie o nas rozliczając swój podatek, informujcie swoich bliskich i znajomych, że Fundacja REFFORM potrzebuje dalszego wsparcia i proście o ewentualne rozważenie przekazania nam swojego 1% z podatku za 2017 rok. Wszystkie wpływy z 1% są wykorzystywane wyłącznie na działalność statutową Fundacji a żaden organ czy osoba funkcyjna Fundacji nie pobiera z tytułu działalności w Fundacji żadnego wynagrodzenia.

Oto przykład jak prawidłowo wypełnić właściwy PIT w rubryce o przekazaniu 1% z podatku:

List w sprawie przekazania 1% z podatku