Mobilizacja dla Mira

Zrzutka ogromnym sukcesem

Gdy w lipcu 2022 roku na zrzutka.pl kończyło się zbieranie środków dla Mira licznik wskazywał, że udało się pozyskać 55% potrzebnej kwoty:

Wynik ten był wynikiem ogromnej mobilizacji wszystkich P.T. Darczyńców i oczywiście ich darowizn, za które i Miro, i Maciek – jego partner oraz Fundacja REFFORM jesteśmy ogromnie wdzięczni!

Ale … przeczytaj do końca

Walka wciąż trwa.

Pobyt w ośrodku rehabilitacji Miro zaczął od prawie całodziennego leżenia w łóżku, oddychania przez rurkę tracheotomijną i braku możliwości samodzielnego wykonania podstawowych czynności. Po trzech i pół miesiąca pracy ze specjalistami Miro cały dzień może spędzić na wózku inwalidzkim, na który przesiada się z łóżka bez pomocy innych, rozstał się z rurką tracheotomijną i zaczął samodzielnie jeść. Droga do powrotu do niezależności i dobrej sprawności wiąże się z koniecznością wyleczenia podwójnego widzenia, nauki chodzenia o kulach, możliwości jedzenia wszystkiego niezależnie od konsystencji posiłku.

Miro trzeci turnus rehabilitacyjny poświęcił na kilkugodzinne zajęcia dają kolejne efekty: lewa ręka, na której skupiona była jedna jednostka ćwiczeń dziennie, odzyskał sprawność na tyle, że można nią już chwytać i przytrzymywać większe przedmioty. Zaliczył też minutę samodzielnego stania na nogach, bez asysty – niby niewiele, ale jednocześnie bardzo dużo.

Największy postęp Miro zrobił w przełykaniu wody, herbaty: do niedawna każdy łyk wiązał się z kaszlem, a obecnie Miro pije przez słomkę niewielkie ilości bez zakrztuszania.

Nauka chodzenia o kulach trwa.

Mija czwarty turnus rehabilitacyjny. Codzienne kilkugodzinne zajęcia dają kolejne efekty:  lewa ręka odzyskuje sprawność na tyle, że można nią już chwytać i przytrzymywać większe przedmioty. Duży postęp Miro zrobił w kwestii odżywiania: niedawno odzyskał już swoją wagę sprzed operacji, a typowe, miękkie i półpłynne posiłki zastąpiły dietę przemysłową.

Nieustannie pojawiają się próby chodzenia o kulach, czemu sprzyja rosnąca siła rąk i nóg oraz poprawiona, bardziej pionowa, postawa. Niezmiennie największym problemem jest podwójne widzenie, choć i tu pojawiły się niewielkie, ale pozytywne, zmiany.

Z Waszą pomocą udało się uruchomić efektywną rehabilitację, która musi być kontynuowana! Ta kontynuacja będzie możliwa, gdy zmobilizujemy siebie i innych do pomocy Mirowi.

Jak wesprzeć Mira? –

Użyj linku poniżej, prześlij swoje środki na subkonto Mira w Fundacji Avalon.

Link: https://www.fundacjaavalon.pl/nasi_beneficjenci/miroslaw_pawelczyk_16370/

Ogłaszamy mobilizację dla Mira!

Miro w akcji!